22 Ocak 2014 Çarşamba

Net fotoğraf çekmek için ipuçları :)

Merhaba arkadaşlar.Bugün sizlere yine sade bir dil ile nasıl net fotoğraf çekebiliriz onu anlatmaya çalışacağım.Aslında bu sadece bizimle alakalı bir durum değil.Bazı çevresel etmenler var.Mesela makineyi tutuş şeklimiz,kullandığımız lensler,nefes alıp verişimiz ve yaptığımız ayarlar.Hepsine kısa kısa değineceğim.Makine doğru tutuş şekilleri vardır arkadaşlar.Bunlar hem kullanım kolaylığı hemde makinenin ayarlarına müdahale şansı verir bizlere.

İlk olarak aşağıda sizlere doğru ve yanlış tutuş şekillerini göstereceğim
fotoğraf tutuşu

fotoğraf tutuşu yanlış

fotoğraf tutuşu yanlış

doğru fotoğraf tutuşu
Bu tutuş şekillerinde makine vücudumuza ne kadar yakın olursa o kadar hakimiyet bizde olur.Vücudumuzdan destek verebiliriz.Kullandığımız lensler etkili demiştik.Açık diyaframlı bir lensimiz olduğunda daha çok ışık alacak ve enstantane hızı daha yüksek olacaktır.Böylece titreme en aza iner.Bir de titreşim engelleyici lensler var arkadaşlar.Bunlar pahalı ama işinize çok yarayacak lens türleridir.
Örnekte olduğu gibi;
image stabilizer
İki tane tuş var stabilizer noktasını etkili hale getirmeliyiz.Not:Bu titreşim engelleyici özelliği tripod üstündeyken kullanmayın kapatın.Lensiniz zarar görür.

Evet sıra geldi nefes alıp verme konusuna.Dikkat edeceğiniz husus şu;objeye netlediğiniz anda (bip sesinden sonra) nefesinizi tutun ve denklanşöre basın.Ve kişisel görüşüm ; makine vizöründe ki ışıklar sönmeden makineyi indirmeyin.

Hangi ayarları yapacağız? Eğer ellerinizin titreme sorunu varsa net fotoğraf çekemiyorsanız en iyi mod Canonda Tv Nikonda S modunu kullanmaktır.Bakınız; Burada 1/125 hızında ve iso değerini kendimiz ayarlayabiliriz.Böylece daha güzel sonuç alırsınız.Birde son olarak titremiş fotoğraf ile net fotoğrafı göstermek istiyorum

Titremiş fotoğraf
titremiş fotoğraf

Net fotoğraf
net fotoğraf
Evet arkadaşlar size güzel ipuçları verdiğimi düşünüyorum.Sorularınız olursa sorabilirsiniz.Görüşmek üzere :)

For Further Reading,
net fotoğraf çekmek