Enstantane nedir?

Merhaba arkadaşlar bugün blogumun üst menülerinde eksik olarak gördüğüm bir konuyu anlatmaya çalışacağım sizlere.Enstantane nedir ? İçinde bilinmeyenleri de barındıran bir sözcük.Enstantane kelime anlamı olarak görüntü demektir.Görüntü ise anlık olan bir olaydır.
Fotoğrafçılıkta ise;fotoğraf makinesinde perdenin çekim esnasında inip kalkma hızıdır.
Bu terim ingilizcede shutter speed olarak geçmekte.O yüzden dilimize shutter hızı olarak yerleşmiş.En azından enstantane cümlesini kullanan az fotoğrafçı vardır.İşin mantık kısmı ise şöyle kısaca anlatmak istiyorum sonra örneklere geçeriz.Fotoğraf makinesi bu modda iken hızı ayarlanır.Objeyi çektiğimiz anda perde inip kalkar ve görüntüyü alır.Yaptığımız ayara göre görüntü havada asılır kalır tabirci caizse veya uzar gider.

Görselde görüyorsunuz perdeyi

canon eos perde

Perde hızının diyaframla ilgisi vardır.Açık diyaframlı bir lenste sensör daha çok ışık alacağı için perde hızı daha çok artar ve bunun sonucunda daha net fotoğraflar elde ederiz.Hız arttığı içinde elimiz titremez.
Enstantane değerleri vardır.Yavaş hızdan yüksek hıza doğru giderler.
Aşağıda diyafram değerleri ile orantılı perde hızlarını göreceksiniz

Bunun orantısında neler oluyor sonuçlarına bakalım

Aynı zamanda sadece hızlı perde hızı seri şekilde kullanıldığı gibi yavaş şekillerde de kullanılıyor.Bakınız
Enstantane konusunu kısaca geçmiş olduk.Bir sonraki yazım objeleri havada yakalamak isimli olacak.Bu konu da hızlı perde değerleriyle alakalı ve geniş örnekler vereceğim.Sorularınız olursa sorabilirsiniz.Görüşmek üzere.Hoşçakalın :)